De senaste mattrenderna

Precis som med kläder och inredning så går det trender i mat. Just nu är trenden ren mat och hälsosam mat. Utefter detta så gör vi våra egna tolkningar. Vissa bryr sig medan andra äter som de alltid har gjort. En av trenderna den senaste tiden är att minska rejält på kolhydrater eller avstå dem helt. Vissa pratar om snabba kolhydrater och långsamma kolhydrater. De snabba kolhydraterna tas snabbt upp av kroppen och blir snabb energi medan långsamma kolhydrater håller oss mätta längre. I och med detta så har potatisen fått ett oförtjänt rykte då den har för högt glykemiskt index. Men sanningen är den att potatis ger en stor mättnadskänsla och sedan så ligger ju inte potatisen själv på tallriken heller. Den ligger där tillsammans med en köttbit eller en fiskbit plus andra tillbehör och är en helt utmärkt måltid. Ofta hör mat trenderna ihop med olika viktminskningsmetoder. Som LCHF som utesluter kolhydrater helt ur sin kost och ersätter istället med mycket protein, grönsaker och fett.

På 80-talet så var det inte ovanligt att vi gjorde smörgåstårta med grön mögelost exempelvis. Det var trenden då. Den populäraste efterrätten var päronhalvor med Aftereight värmd i ugnen så att chokladen smälte, detta serverades med grädde. I dag har lite mer utländska influenser kommit in i det svenska köket och det är inte ovanligt att hitta efterrätter som Pannacotta eller Tiramisu. I dag så äter vi mer mat influerat från andra delar av världen än vi gjorde förut. Exempelvis så har de flesta städer en sushirestaurang och fler och fler provar på att göra sushi i hemmet, ingredienserna finns tillgängliga i vanliga mataffärer. Libanesisk mat som Meze och spanska Tapas som är smårätter med både kallskuret, varmrätter och såser som serveras i små skålar och delas med alla runt bordet. Ett mer socialt sätt att äta och som gärna får ta tid. Även asiatisk mat från Kina, Thailand och Vietnam är något som vi i Sverige uppskattar både när vi äter ute och lagar mat hemma. Att vi blivit så intresserade av andra matkulturer kan dels bero på en ökad invandring men också på att vi reser en del till olika länder runt om i världen och får inspiration som sedan appliceras i det svenska köket
.
Avslutningsvis så är den absolut största och, om jag får säga det själv, bästa trenden just nu att fler av oss har blivit medvetna konsumenter som ofta handlar ekologisk och kravmärkt mat som gynnar både vår miljö och vår djurhållning. Fler börjar också tänka på att handla frukt och grönt efter säsong och begränsar på så sätt onödigt fraktande runt om i världen. Många som vill äta så kallad ”ren” mat undviker att köpa varor med ingredienser som de inte vet var det är eller att varan innehåller ett stort antal e-nummer. Dessa ämnen är av EU godkända som exempelvis smakförstärkare, färgämnen eller konservering. Att äta rent innebär också att man undviker att handla färdigmat och istället lagar maten från grunden hemma.

Privacy Policy