Maten är ofta i centrum när vi umgås med våra vänner och familj

”Äta bör man annars dör man”, lyder ett ordspråk. Och det är ju sant, men mat är så mycket mer. För ofta är det runt matbordet vi har tid för varandra. Det är samlingspunkten efter dagis, skola och jobb. Det är då vi får chansen att berätta för vår familj hur dagen har varit. Så även om det äts makaroner och korv så är det i alla fall en trevlig stund tillsammans med sin familj. På helgerna så finns mer tid och då blir maträtterna kanske lite mer avancerade och man har tid på sig att tillaga den och ofta så sitter man ju dessutom oftast längre tid vid matbordet.

I min familj så har maten alltid varit i centrum och ofta så hjälps vi alla åt vid tillagningen. En gör sallad, en annan hackar lök, den tredje steker och någon dukar bordet. Oftast tar vi ett glas vin vid matlagningen på helgerna, det blir liksom lite extra gott och mysigt då. Något som jag verkligen älskar, särskilt den mörkare tiden på året är att mysa till det ytterligare med att tända massor av ljus. Har märkt att barnen blir lugnare av det också. Ljusen ger en känsla av lugn och fridfullhet.

Ett tips om man ska bjuda hem ett gäng vänner på middag och man känner att man varken orkar eller vill laga något avancerat eller tidskrävande är att bjuda på plock mat. Lite med inspiration av libanesiska Meze eller spanskans Tapas. Man köper helt enkelt hem lite kallskuret, lite oliver och ostar, gör två eller tre stycken röror exempelvis tzatziki och aioli. Andra tips är en skål med räkor, uppskuren baguette och kronärtskockor. Väldigt enkelt och ett trevligt sätt att äta på när man sitter och plockar från olika skålar. Oftast så sitter man länge och äter och det är ju helt perfekt vid en middagsbjudning.

Att gå ut och äta på restaurang är för mig rena lyxen, tror aldrig att jag njuter så mycket som att gå på en restaurang som jag inte provat på tidigare och för först gången inspektera deras meny. Det blir nog inte mer romantiskt än att gå på restaurang med sin partner, gärna till en Italienare med vit och rödrutiga dukar på borden och levande ljus. På en restaurang så kan man fokusera på att bara njuta av varandra. Ingen mat att laga och ingen mat att duka av eller disk att diska.

Under sommarhalvåret så kan man spexa till det lite och duka upp med en picknick hemma i trädgården eller i lekparken, något som går hem hos ungarna också. Eller varför inte ta cykeln i väg till en mysig strand eller en äng där man tillsammans kan sitta och njuta av god picknickmat, mysa med familjen och samtidigt njuta av omgivningarna runt om sig. Efter maten kan barnen leka av sig en stund medan de vuxna sitter och småpratar och myser med varandra. Inte så dumt.

Privacy Policy